Salı, Nisan 09, 2013

Mantarlı sandviç

Kahvaltı aslında vejeteryanların nispeten daha az sıkıntı çektiği öğünlerden biri. Et ürünleri olmadan da kahvaltı menüleri yeterince zengin ve çekici. Veganlar için durumun biraz daha karmaşık olabileceğini tahmin ediyorum, zira diğer hayvan ürünlerini de çıkarınca seçenekler biraz azalıyor. Şimdi tarifini vereceğim sandviçi ben yumurtayla yapıyorum, ama yumurta yerine tofu konarak kolaylıkla vegan dostu hâle de getirilebilir.


Malzemeler (bir porsiyon için):
İki dilim tost ekmeği (büyük olmasında fayda var, mesela Ayvalık tostu ekmeği olabilir)
Dört-beş orta boy kültür mantarı
Bir Yumurta (ya da iki parça tofu)
Yarım orta boy soğan
Bir yeşil biber
Birkaç yaprak maydanoz
Zeytinyağı
Baharat
Sos önerisi olarak ketçap, patlıcanlı sos ya da ajvar

Öncelikle yemeklik ya da halka halka doğranmış soğanı ve küçük küçük doğranmış biberleri zeytinyağlı tavada çevireceğiz. Yağın biraz ısınmasına izin verin, soğanlar ne kadar iyi karamelize olursa o kadar iyi. Yeşil biberlerin ve soğanların iyice yumuşadığından emin olduğumuzda mantarları ekliyoruz. Mantarlar sularını saldıklarında baharatları (ben kimyon, vegeta ve tatlı kırmızı biber koydum, bu kısım biraz zevke kalmış ama mantarın yavan kalmaması için kimyon ya da köri gibi kuvvetli baharatları öneririm) ekliyoruz. En son kıyılmış maydanoz koyup iyice karıştırıyoruz. Mantarlar tekrar sularını çektiğinde ateşten alıp bir tabakta bekletiyoruz.

Aynı tavaya tekrar yağ koymadan bir yumurta ya da iki parça tofuyu koyuyoruz. Kırdığımız yumurtayı dağıtıp kaşıkla tost ekmeğinin boyutuna getirip iki tarafını pişiriyoruz. Tofuyu da kenarları altın rengi olana kadar tavada tutalım.

Ekmekleri tost demirinde ya da makinasında ısıtırsanız üzerinde güzel ızgara izleri çıkartabilirsiniz. Ekmek kızartma makinasında da ısıtmak mümkün tabii.

Ekmek dilimlerinin bir tanesinin üzerine sos süreceğiz. Ben Makedonya'dan getirdiğim ajvarı (vegan uyumlu) kullandım (Türkiye'de marketlerde de var ama onlardan kullanacaksanız Balkan ülkelerindekilere kıyasla biraz daha acımsı olduğunu hesaba katarak diğer baharatları ayarlayın). Ajvar yoksa ya da sevmiyorsanız, çok sevdiğim bir marka olmasa da Tukaş'ın yeni çıkardığı patlıcan ezmeli sosu önerebilirim, patlıcan salatasına benzer bir tadı var. Olmadı, ketçap ya da makarna sosu da kullanabilirsiniz. Mantar, patlıcan ve domatesle uyumlu zira. Yalnızca çok keskin bir sos kullanırsanız diğer malzemelerin lezzetini gölgeleyebilir, maydanozu da bu nedenle az koyun mesela.

Soslu ekmek diliminin üzerine yumurta veya tofuyu, onun da üzerine mantarlı karışımı koyun. Karışımı koyarken kaşıkla iyice bastırın ki hem ekmek sosu emsin, hem de karışım sandviçten düşmesin. Diğer ekmeğe ben acı sos sürdüm, bir şey koymasanız da olur.

Ekmek dilimini keskin bir bıçakla ortadan ya da çaprazlamasına keserseniz, ortaya iştah açıcı bir manzara çıkacaktır.

Afiyet olsun.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder