Salı, Kasım 22, 2011

Beğendili lazanya

Lazanya genelde kıymalı bilinen, restoranlarda ağırlıklı olarak o şekilde servis edilen bir yemek. Oysa lazanya, en rahat doğaçlama yapılabilen yemeklerden biri ve etsiz pişirmek de çok kolay. Pek çok etsiz lazanya alternatifi var; ıspanaklı, bezelyeli gibi. Ben değişik bir şey denemek istedim ve çok sevdiğim patlıcanı işin içine kattım. Beğendili lazanya çıktı ortaya.


Malzemeler: 
Bir paket lazanya

Beğendi için:
Dört orta boy patlıcan
Limon
Süt
Un
Tereyağı ya da margarin
Tuz-karabiber
Kaşar peyniri

Bolonez sosu için:
Mevsime göre dört domates ya da yarım şişe domates püresi
4-5 adet mantar ya da bir kase soya kıyması
Bir havuç
Dört diş sarımsak
Fesleğen, kekik, kimyon
Zeytinyağı

Önce beğendiden başlayalım. Beğendi için patlıcanları közlememiz gerekiyor. Bunu fırında yapmak da mümkün ama daha pratik bir yöntem olarak köz tavasını öneriyorum. Közmatik olarak da satılan ve oldukça ucuz bir şey olan köz tavası üstünde delikleri olan bir sac tavadan başka bir şey değil. Bu sacı ocağa koyuyorsunuz ve ocağın alevi deliklerden geçerek sebzeleri közlüyor. Lezzeti mangalda közlenmişten farksız ve fırındakinden çok daha iyi. Tavsiye ederim.

Patlıcanları tavada ya da fırında tamamen yumuşayıncaya kadar közlüyoruz. Başlarını kesip, göbeklerini yarıyoruz (vahşet dolu bir anlatım oldu ama yaptığımız bu :)), bir kaşıkla içini kabuğundan sıyırıyoruz. Közlenmiş patlıcanın kabuğu epeyce acı olabilir, kabukların karışmamasına dikkat edin. Ayırdığımız patlıcanı bıçakla çok ince kıyıyoruz, bıçakla hem dikine, hem enine kıyarsanız küçücük parçalar elde edersiniz. Kıyılmış patlıcanı bir kaba koyup üzerine yarım limon sıkalım, o beklesin. Beğendiye döneceğiz.

Bolonez sosla devam edelim. Tavaya biraz yağ koyup soğanı kavuruyoruz. Rendelenmiş havucu ekliyoruz. Ardından mantar kullanıyorsak çok ince kıyılmış mantarları, soya kıyması kullanıyorsak sıcak suda bekleyip şişmiş bir kase soya kıymasını koyuyoruz. Bunları çok kısa süre çevirip rendelenmiş domatesi ekliyoruz. İnce kıyılmış sarımsağı, istediğimiz kadar tuzu, kimyonu, kekik ve fesleğeni koyuyoruz. Evet çok yoğunsa biraz sıcak su ekleyebiliriz. Bunlar bulamaç gibi bir kıvam alıp fokurdamaya başlayana kadar pişiriyoruz. Ocaktan alıyoruz.

Tekrar beğendiye dönelim. Sırada hassas bir operasyon var. Dolu bir yemek kaşığı yağı derin tencerede eritip dikkatlice un iki üç yemek kaşığı un ekliyoruz. Dikkatlice çünkü unun topaklaşmaması lazım. Bunun için yağın miktarının az olmaması ve unun tencere çok ısınmadan, yani yağ erir erimez eklenmesi önemli. Yine de topaklaşırsa panik yapmayın, topakları çatalla iyice parçalayın. Beyaz un yerine benim gibi kepekli un kullanıyorsanız topaklaşma ihtimali her zaman daha fazla olacaktır. Unu iyice kavurduktan sonra yavaş yavaş süt eklemeye başlayın. Sütü ekledikçe çatalla çırpıp unun sütün içinde erimesini sağlayın. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar süt ekleyin ve sürekli çırpın. Kıvam tuttuğunda patlıcanı ekleyin ve kısık ateşle karıştırmaya devam edin. Bu da kabarcıklar çıkarmaya başladığında hazırdır.

Artık sıra fırın işine geldi. Fırını 200 dereceye getirip ısıtmaya başlayın. Borcamı yağlayın ve bolonez sostan ince bir katla tabanı iyice sıvayın. Üzerini bir kat lazanyayla kaplayın. Onun de üzerine bir kat beğendi döşeyin. Bu şekilde sırayla dizerek borcamın üstüne kadar gelin. Burada püf noktası şu, son kat beğendi olsun ve diğer katlardan daha kalın olsun. Çünkü son kat ince olursa lazanyanın uçları kıtırlaşır ve havaya kalkar, lazanyanın ortası çöker. Son katın üstüne kaşar rendeleyin. Fırına verin.

Lazanya üstündeki kaşar kızarana kadar fırında kalsın. 

Lazanya, ayran ve kola gibi içeceklerle de, şarapla da iyi gider. Bu bakımdan da her yola gelen mülayim bir yemektir :)

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder