Cumartesi, Kasım 26, 2011

Muzlu-Ballı Flapjack

Tatlıların birçoğu zaten vejeteryanlar için herhangi bir sakınca taşımıyor -tavukgöğsü ve jöleli tatlılar haricinde tabii- ama buraya uğrayan ziyaretçilerinin birçoğunun hafif bir şeyler beklediğini tahmin ederek oldukça sağlıklı bir tatlı tarifi vermek istedim.

Flapjack aslında bir İngiliz tatlısı ve genelde akçaağaç şurubuyla yapılıyor. Ancak akçaağaç şurubu Türkiye'de küçücük şişesi 50 liraya satılan bir ürün olduğundan bu tarifi ballı ya da pekmezle de yapmak da mümkün diye düşündüm.

Malzemeler:


3 su bardağı yulaf ezmesi
1 muz
bir dolu yemek kaşığı şeker (tercihen esmer)
iki yemek kaşığı bal
bir dolu yemek kaşığı tereyağı ya da margarin.
isteğe bağlı olarak ay çekirdeği, fındık ya da ceviz
pişirme kağıdı

Öncelikle derin ve küçük bir tencereyi kısık ateşe koyup dolu bir yemek kaşığı yağı eritiyoruz. Yağ eridikten sonra önce şekeri, sonra da balı yağın içine katıyoruz. Bunların hepsi eridikten sonra yavaş yavaş yulafı eklemeye başlıyoruz. Yulaf ve tenceredeki karışım yumuşak bir hamur hâline gelince ezip püre hâline getirdiğimiz muzu ve istiyorsak kuruyemişleri içine döküyoruz. İyice karıştırıyoruz. Yulaflar hamurdan ayrılmaz hâle gelince işimiz bitiyor.

Borcamın dibini hafifçe yağlayıp pişirme kağıdını seriyoruz. Hamuru pişirme kağıdının üzerine ince bir şekilde yayıyoruz. Bir bıçak yardımıyla üstünü düzleştirip iyice sıkıştırıyoruz. Çekirdek, fındık ya da cevizi bu aşamada süs olarak üzerine serpmek de olası. 220C'de önceden ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişiriyoruz. Üzerinin rengi altın rengine döndüğünde fırından alıyoruz. Çıtır sevenler bir beş dakika daha yalnızca üstünü pişirebilir.

Artık bıçakla kare dilimlere bölüp servis edebiliriz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder