Salı, Kasım 29, 2011

Vejeteryan sucuk!

Evet, bugün vejeteryan sucuk yapacağız. Özellikle kahvaltıya gelen sucuksever konukların yüzünü düşürmemek, bir de vejeteryanlığa yeni alışan arkadaşların geçişini kolaylaştırmak için ideal. Tabii canı çeken herkes için de...

Malzemeler


Bir su bardağı köftelik bulgur
Bir paket kuru maya
Bir su bardağı un
Bir yumurta
Sucuk baharatı (baharatçılarda satılıyor)

Vejeteryan sucuğun yapılışı, et sucuğa göre çok basit. Önce bulguru bir tencerede üç-dört bardak suyla haşlıyoruz. Bulgur suyunu çekince ateşten alıp on dakika demlenmeye bırakıyoruz. Daha sonra unu (un bir bardaktan fazla da olabilir, orta sertlikte bir kıvama gelene kadar) ve yarım paketten biraz fazla hazır kuru mayayı ekleyip karıştırıyoruz. Yumurtayı içine kırdığımızda bulgur iyice soğumuş olmalı, yoksa yumurta pişer. Yumurtayı da ekledikten sonra tekrar karıştırıyoruz. Sucuk baharatını ekliyoruz, ne kadar koyacağınız size kalmış, arada tadına bakarak ayarlayın. Duruma göre kıvam için un eklemek de gerekebilir.

Hazırladığımız hamuru dinlenmeye alıyoruz, mayalı olduğu için kabaracaktır. Bir saat kadar sonra istediğimiz gibi şekil vererek 220C'lik fırında altı yağlanmış ve yağlı kağıt konmuş tepside 25-30 dakika pişiriyoruz. Sucuklarımız hazır. (ben sucukları büyük hamburger köfteleri şeklinde pişirip sonra kola şişesi kapağıyla sucuk dilimi şeklinde kesiyorum)

Vejeteryan sucuktan yüzde yüz et sucuk performansı beklemek tabii ki anlamlı olmaz. Ama tadı net bir şekilde sucuğa benziyor. Esmer bulgur ve kepekli un kullanırsanız rengi de benzer. Bir de sucuklu yumurta yaparken sucukları önceden hafif tereyağında çevirirseniz daha iyi sonuç alırsınız.

2 yorum:

  1. hemen deneyeceğim... vejeteryanım ve sucuk özlüyorum. bir tek sucuğu... :)
    tesekkurler tarif için, nasil mutlu oldum anlatamam :)

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle emektir diyerek teşekkür ederim. Fakat genel anlamda tavsiye etmem. Ne tat olarak ne doku olarak alakası yok. Zira tadı yok. Dokusu da kalitesiz bir kek gibi. Fırınlamayla evime sinen ağır baharat kokusu da cabası. Tabii yine heves eden denesin, belki benim beceriksizliğimden olmuştur. Benim gibi sonuçtan mutsuz olursanız, hiç olmadı içinde un olan sucuk yapmaya çalıştığınız için ileride gülümseyeceğiniz bir anı olur.

    YanıtlaSil