Cuma, Nisan 13, 2012

Şikago usûlü vejetaryen lahmacun-pizza

Başlığa bakıp da "bu ne yahu?" diyorsanız haklısınız. Dünya gastronomi tarihinde az öncesine kadar böyle bir şey yoktu. Ama mutfakta olmanın güzel taraflarından biri birkaç fikri bir araya getirip yeni bir şey icat edebilmeniz. Ben de öyle yaptım.

How I Met Your Mother dizisinin sadık izleyicileri Ted ile Marshall'ın pizza yemek için Şikago'ya kadar yaptıkları uzun yolculuğu hatırlar (5. sezon 5. bölüm). Orada yedikleri pizzanın sırrı hamurunda mısır unu olmasıdır. Şikago usülü pizza hamuru hakikaten de mısır unuyla hazırlanır ve ilginç pizza çeşitlerinden biridir. Ben bu hamuru soya kıymalı lahmacun içiyle kullanırsam acaba nasıl olur diye düşündüm, gayet de güzel oldu.

Malzemeler:

Hamuru için:

3.5 bardak tam buğday unu ya da beyaz un
yarım bardak mısır unu
yarım bardaktan biraz az sıvı yağ (zeytinyağı ya da bir başka sıvı yağ)
bir buçuk bardaktan biraz az su
bir çay kaşığı tuz
bir çay kaşığı şeker
bir paket instant (hazır) kuru maya

Üstü için:
Bir kase soya kıyması
Üç adet yeşil biber
İki adet orta boy soğan
İki yemek kaşığı domates salçası
Bir yemek kaşığından az biber salçası
İki baş sarımsak
Bir çay kaşığı tuz
Bir çay kaşığı şeker
Kimyon, kekik, karabiber

Hamuru yoğurmak için ben ekmek makinemi kullandım ama elde hazırlamak da mümkün. Makinede yapacaksanız malzemeleri su, beyaz un, mısır unu, bir köşeye yağ, bir köşeye tuz, bir köşeye şeker, ortaya açılan çukura sıvılarla temas etmeyecek biçimde maya şeklinde yerleştirmelisiniz. Makinenin hamur programını çalıştırın. Bu kadar. Bir buçuk saat sonrasında elde edeceğiniz sert hamuru buzdolabına koyun, üstünü bezle örtün, gece orada kalsın.

Elde yoğuracaksanız tüm malzemeleri bir kaba koyun, epeyce sert bir hamur elde edene kadar yoğurun. Kulak memesi kıvamına göre epeyce sert olacak hamur, şaşırmayın, su eklemeyin. Su çok gelmeyecek ama gelirse azıcık un ekleyin. Hamur hazır olunca gece boyunca üzeri örtülü olarak buzdolabında bekletin.

Üste koyacağımız malzemeyi hazırlamak oldukça kolay. Bu malzemeyi ince hamurla lahmacun için de kullanabilirsiniz. Önce soğanı ve ince kıydığınız sarmısağı yağda öldürün. Hemen ardından küçük kestiğiniz biberleri ekleyin. Biberler de biraz yumuşayınca on dakika kadar sıcak suda beklettiğiniz soya kıymasını dökün. Malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra salçaları ekleyin. Sıcak suyla karışımı sos kıvamına gelene kadar sulandırın. Baharatları ekleyin. Biberlerin biraz yumuşamasını bekleyip ateşten alın.

Tekrar hamura dönelim. Şikago usûlü hamurun önemli noktalarından biri derince bir kapta pişirilmesi. Turta kabınız varsa iş görür. Yoksa da 5 cm derinliğinde herhangi bir yuvarlak fırın kabı olabilir. Elinizi unlayıp hamuru alın. İyice yağlanmış kaba ortadan kenarlara doğru yayın. Ortadan kenara kadar ince, kenarlar kalın olacak. Turta hamuru yayıyormuş gibi kenarlara iyice ve kalınca yapıştırın. Kenarlar iyice belli olsun. Taban kısmının kalınlığının her noktada aynı olmasına dikkat edin. Ortaya çıkan görüntü de turta hamuru gibi olacak.

Üst malzemesini taban kısmına yayın. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında hamurun rengi altın rengi olana kadar (aşağı yukarı 30 dakika) pişirin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder